Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice
21.11.2024Studenti třetího ročníku oboru kuchař-číšník Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice budou v tomto školním roce skládat závěrečné zkoušky. A přípravy opravdu nepodceňují. V rámci nich si vyzkoušeli přípravu prostření slavnostní tabule a šestichodového menu, s nímž jim pomohla učitelka odborného výcviku Ilona Hrevuš a šéfkuchař Hotel Zámek Valeč, kde řada studentů prochází praxí.
Pohostili mě, Lukáše Vlčka, starostu Moravských Budějovic Martina Ferdana, předsedu Okresní hospodářské komory Třebíč Petra Šmejkala a svého pana ředitele Tomáše Dolejského. Musím říct, že jsou opravdu skvěle připraveni - jídlo bylo výborné a servírovaní na velmi profesionální úrovni. Co mě příjemně překvapilo, byla nealkoholická vína, která k jednotlivým chodům podávali. Jelikož už téměř rok nepiju alkohol, bylo to velmi příjemné doplnění.
Děkuji za pozvání a přeji všem studentům, aby zkoušky úspěšně složili. Našlápnuto mají opravdu dobře.
A jak vlastně jejich slavnostní menu vypadalo?
Crodino
Amouse bouche
Celerový salát se sýrem, šunkou, vlašskými ořechy a jablky podávaný s čerstvými houskami s mákem
Hovězí vývar s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky, jullien zeleninou a petrželkou
Bernard free
Filet z pečeného pstruha s vařenými brambory, beurre blanc omáčkou a citronem
Revine rosé, nealkoholické víno, Vinselekt Micholvský
Vepřová panenka s glazovanou zeleninou, omáčkou demi glace, batátovým pyré a grilovanou polentou
Revine red, nealkoholické víno, Vinselekt Micholvský
Flambované palačinky crêpes suzette s pomerančovou omáčkou, mascarpone šlehačkou a malinovým prachem
Revine white, nealkoholické víno, Vinselekt Micholvský, šampion Prague wine Trophy 2023
Espresso Michael caffé marrone
“Vášnivý grep” míchaný nápoj